Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator
Blogg

Brennere til turbruk

Brennere til turbruk

Her skal vi ta for oss forskjellige brennere til turbruk. Hvilke fordeler og ulemper har de forskjellige brennerene? Når og hvor bruker vi de? Hva er viktig å huske på ved bruk av de forskjellige modellene? 

Grovt sett kan vi dele brennere inn I fire kategorier.

Rødspritbrennere. De fleste forbinder en rødspritbrenner med det gode, gamle stormkjøkkenet. Brenneren består av en “kopp” hvor spriten helles I og et skrulokk. Denne brenneren er bombesikker siden det ikke er noen løse eller bevegelige deler. De er nermest lydløse, men har dessverre lav effekt. Blir det kaldt må du belage deg på å vente lenge på kaffen. Det finnes en potensielt farlig situasjon som kan oppstå ved bruk av rødspritbrennere. Nå rødspriten har brent opp er fortsatt beholderen kokvarm. Dersom man heller sprit direkte oppi varm beholder vil den kunne anntenne og eksplodere. Vent alltid til brenneren er avkjølt før ny sprit fylles på!

Woodstove. Dette er små, lette ovner for kvist og trevirke. I forhold til et bål, kreves bare en brøkdel av brennstoffet for å koke en kjele vann. Noen av disse ovnene er svært rentbrennende fordi de også brenner gassen som dannes ved forbrenningen av tre. I teorien har du ubegrenset med brennstoff så lenge du er under tregrensen. Skulle det regne eller være veldig vått kan det være vannskelig å finne brennstoff.

Gassbrennere. Denne kategorien kan man igjen dele opp I to underkategorier. Brennere som monteres på toppen, direkte på gassboksen og slangemonterte. Toppmontertet er ofte valget for gramjegeren. Dette er små brennere som tar liten plass, men allikevell har de stor effekt. Begrensningen blir størrelsen på kjelen eller pannen som kan brukes. Stabiliteten kan også bli en utfordrinng. Dersom det blåser er disse brennerene noe mer utsatt enn de slangemonterte som står lavere mot bakken. Modellene med slange gir deg muligheten til å sette gassboksen opp ned. Dette vil kunne øke effekten når det blir kaldere.

Multifuelbrennere. Dette er arbeidshesten I brennersamlingen. Et must for deg som er mye på tur vinterstid. Multifuelen vil kunne brenne gass og dermed ha alle egenskapene til de slangemonterte gassbrennerene. I tillegg vi en multifuelbrenner kunne benytte bensin, parafin og enkelte andre flytene drivstoff. Dette gir klare fordeler når temperaturen synker langt under null. Ved bruk av bensin og parafin kopler man brenneren til en pumpe som er skrudd på fuelflasken. Med pumpen bygger man opp trykk I flasken som presser drivstoffet gjennom slangen, frem til brenneren. Disse brennerene krever forvarming. Det vil si at flytende drivstoff “søles” rundt brennerhodet og tennes på. Denne oppvarmingen gjør at det flytende drivstoffet går over fra flytende form til gassform. Som dere sikkert forstår er dette systemer som består av flere komponenter og bevegelige deler. Disse brennerene krever kunnskap og øvelse for å mestre på en god måte.

Kunder

Umoe
Coor
Bergens of Norway
Flir
Nets
Oslo Kommune