Mange av oss foreviger sine turer gjennom bilder eller filmsnutter. I dette blogginnlegget ønsker vi å gi deg noen enkle tips til hvordan du kan få enda bedre turbilder. Fremgangsmåten gjelder både ved stillbilder og film.
Du trenger ikke dyrt og avansert kamerautstyr. De fleste av dagens mobiltelefoner har svært gode kameraer som lar deg knipse bilder med høy oppløsning og suveren kvalitet. En god fotograf klarer å ta svært gode bilder uavhengig av utstyr.
Det er spesielt tre ting som du bør tenke på neste gang du er på tur og tar bilder.
1. Tenk historiefortelling
Et bilde skal fortelle en historie. Du må huske på at du skal formidle et budskap. Det forutsetter at du kanskje bør få med detaljer i bildet som underbygger det du ønsker å formidle. Uansett er det alltid en fordel å vise hvor du befinner deg eller hva du driver med.
Eksempel: Du ønsker å ta et bilde fra fisketuren. Settingen er et lite tjern der fisken biter mens solen går ned. Forsøk å få med alle elementer som beskriver settingen. Vedkommende det tas bilde av kan med fordel få fint sollys i ansiktet (golden hour), fisken presenteres slik at den blir en del av hovedmotivet. Samtidig skimtes det lille tjernet i bakgrunnen.
2. Kom deg på samme nivå som motivet
Gode bilder får du gjerne når du er på samme nivå som objektet. Skal du ta bilder av en person som lager mat på primus (på bakken) får du et bedre resultat om du også setter deg på huk istedenfor å stå og ta bilder. En tommelfingerregel er å komme seg ned på samme nivå som objektet. Det gir bilde et rett uttrykk og gjenspeiler situasjonen.
3. Bruk lyset (eksponering)
Unngå bilder på høylys dag. Da blir bildene som regel alltid blasse. Det beste tidspunktet er ved soloppgang og solnedgang. Da har du muligheten til å fange det magiske lyset. Et lys som gir bildene dine varme og spennende farger. Selv mobilkameraer gir deg muligheten til overeksponere eller undereksponere. Dersom det er litt for mørkt kan du kompensere ved å overeksponere litt, da blir motivet noe lysere. Tilsvarende gjør du når det er for mye lys. Du finner funksjonen ved å «slide» fingeren opp eller ned på mobilskjermen. Finn objektet på skjermen og forsøk deg frem.
4. Rydd unna forstyrrende elementer
Du ønsker å ta bilde av leirplassen. Ingen ting er mer kjedelig enn å komme hjem og oppdage Rema-posen eller andre ting ligger strødd og forstyrrer bildet. Bruk gjerne litt tid på å rydde vekk det du ikke ønsker å vise. Samtidig kan du med fordel sette frem det vi kaller for staffasje som forsterker bildet. Det kan være fyr på bålet, et telt som står stramt og fint eller andre ting som har sin naturlige plass i bildet.
5. Ta gjerne mange bilder av samme motiv
Ta mange bilder av samme motiv. Da slipper du å gamble at det ene bilde ble bra. Det er mange ting som kan gå galt og det er dette du ønsker å unngå. Unngå blunking på personer eller andre som kommer inn i bildet. Ta gjerne en serie med bilder også velger du ut det bilde som ble best når du kommer hjem. Husk å slette de bildene som du ikke ønsker å bruke. Bilder tar mye minneplass. Slett og behold kun de beste bildene.
6. Ha kameraet lett tilgjengelig
Ikke pakk kameraet i sekken eller andre steder der det er vanskelig å få det frem. Ha det lett tilgjengelig slik at du raskt kan ta det frem. Du trenger heller ikke alltid å planlegge å ta det frem. Bare gjør det og knips i vei. Prøv å fange øyeblikket der og da. Ofte vil du få positive overraskelser.
Om du følger disse enkle rådene kommer du til å bli en enda bedre fotograf. Nyt turen og ta alltid med deg kameraet. Legger du ut bildene dine på Instagram må du gjerne tagge med #fossenfriluft
Contact us
Mon-Fri 09:00-16:00